Råd ved første boligkjøp

Når man får telefonen av megleren om at man har vunnet budrunden og plutselig er eier av sin aller første bolig, er det en spesiell stemning. Mange spretter sjampanjen med en gang, men det er viktig å vite hva man må gjøre før man flytter inn, så man ikke går på noen overraskelser underveis.

Kontakt banken din

For mange frister det nok å ringe rundt til familie og venner i gledesrus etter du har vunnet budrunden. Men husk også at din kunderådgiver i banken må være en av de første du kontakter etter at du har fått bekreftelsen fra megler.

Det vil være en stor fordel å ha snakket med banken på forhånd om lånegrense, lengde på lån og hvilken type lån du ønsker deg. Om du ikke har gjort dette, er det fremdeles mulig å gjøre det etter at du har fått tilslaget på din nye bolig.

Kontraktsmøte og lånevilkår

Etter bekreftelsen på budet ditt, vil megler innkalle både kjøper og selger til et kontraktsmøte, der dere går gjennom kjøpekontrakten. Denne sier hvem som er kjøper og selger (det kan gjerne være flere personer), hva man er enige om ved handelen, hva det gjelder og hvor mye som skal betales.

Denne kontrakten må sendes til banken så snart som mulig etter kontraktsmøtet, også kan du sette opp et møte med kunderådgiveren din. Her blir dere enige om hvilken størrelse du trenger på lånet, hvilken type lån du trenger, og hvordan det skal settes opp. De vanligste lånetypene er annuitetslån, serielån eller flexilån. Et flexilån eller rammelån er et lån som man i mye større grad styrer selv, men som stiller større krav til sikkerhet og økonomisk kontroll.

De aller fleste velger annuitetslån som sitt første boliglån. Nedbetalingstiden er også viktig å bli enig om med rådgiveren din. Dess lenger tid du trenger på å betale ned lånet, jo mer ender man opp til å betale av renter og gebyrer. Det vanlige er en nedbetalingstid på 25 år for et boliglån, men man kan velge antall år selv ut ifra hvordan din økonomi er.

Dette kan selvfølgelig banken hjelpe deg med å finne ut av, men det vanligste er at man legger opp en nedbetaling slik at du betaler ca en tredjedel av din månedlige nettoinntekt.

Husk forsikring på boligen

Det er også viktig å ha både innbo- og boligforsikring når du nå eier din egen bolig. Dette vil banken kreve av deg for å gi deg boliglån, og du må selv estimere verdien på dine gjenstander i boligen som skal forsikres.

En livsforsikring og en uføreforsikring er også veldig lurt å ha når du nå tar opp det hittil største lånet i ditt liv. Dersom noe skulle gå galt, er det godt å vite at du likevel vil kunne betale utgiftene på boligen gjennom forsikringene dine.

Sjekk alle kontrakter

Til slutt må du huske å sjekke alle detaljer i låneavtalen du skriver med banken, og være sikker på at du er enig i det du skriver under på.

Spør rådgiveren din om det er noe du lurer på. Dersom du kjøper boligen sammen med en venn eller kjæreste, vil det lønne seg å sette opp en egen samboerkontrakt slik at dere er enige i hva som skal fordeles av kostnader, og hva som skal gjøres om en av dere har lyst til å selge eller flytte ut av boligen i fremtiden.