Dekorer i nordisk stil

Det som defineres som den nordiske stilen har tatt verden med storm. Den enkle og nedtonede tendensen, med nøytrale farger og spennende detaljer har falt i smak hos interiørinteresserte både fjernt og nært. Vi som faktisk bor i Norden vet at ikke alle hjem er dekorert i denne stilen – takk og lov for kreativ variasjon! Skulle du ønske å gi hjemmet ditt en oppløftende forandring, følger vi deg steg for steg på veien. Fokus ligger først og fremst på fargevalg, men også detaljene spiller en viktig rolle. Bland gammelt og nytt og vær ikke redd for utradisjonelle fargevalg på tilbehør og dekor.

Det nordiske fargekart

Du tenker kanskje umiddelbart på eikepaneler og rutede duker, men denne varianten er ikke i nærheten av det vi heller definerer som «hyttestil». Naturlige tregulv og paneler blir helt forvandlet malt i diskrete gråfarger, og vegger og tak i lyse nyanser av hvitt. Hold deg til en palett inspirert av en grå februardag med snø på bakken. Når du har skapt en nøytral base, kan du velge deg noen konstrasterende farger og mønstre som setter prikken over i’en på denne innredningsstilen. Sarte pasteller blandet med intense neon farger, gir det preget du er ute etter. Om du er redd for de skarpeste fargene kan du velge ut et enkelt møbel, eller et par gjenstander i denne tonen, og la resten være mer diskret. Grafiske mønstre med rette linjer, trekanter og ruter bryter med de svake pastellene og alle de nøytrale fargene.

Gammelt og nytt

Det mest fascinerende med den nordiske stilen er hvor godt den mikser gamle og nye møbler og gjenstander. På mange måter gir den støtte til en mer bærekraftig holdning, der gamle møbler får nytt liv i stedet for å simpelthen erstattes av nye. Det er utrolig mye som kan forvandles med et par strøk maling. Du bør beholde gamle kommoder, skap, stoler og krakker, alt som minner om en tid der treskjæringskunsten fikk fritt leie. En gammel skjenk blir lekker i glanset lysegrå og en stol med utskjærte detaljer kan gå fra fin til spektakulær med et strøk av okergul eller bringebærrød. Fokuser på en mer moderne stil på tepper, puter og bilder. Gjerne tøffe grafiske mønstre i svart og hvitt eller i lekre pasteller. Moderne stoler sammen med et gammelt spisebord i ubehandlet tre er også helt riktig.

Fokus på detaljer

Det du har foran deg nå, er et rom i nøytrale toner, med innslag av svart/hvitt, pasteller og noen kontrasterende, skarpe farger. Det er viktig å ikke blande for mange ulike farger og mønstre, dette skaper mer rot enn harmoni. Nå er du klar for den siste finpussen. Kobber er et innslag i denne interiørtrenden som gjør seg lekkert på lysestaker, lamper og kommodeknotter. Om du innreder kjøkkenet, er de gammeldagse kobberpannene faktisk helt på sin plass som dekor. For å hente inn mer inspirasjon fra den nordiske naturen kan du dekorere med nakne grener i en enkel glassvase, pynteskåler i tre og puter med trykk fra flora og fauna. Nordiske dyr, som hjort, rev og ugle, setter et festlig preg på denne stilen og myker opp den harde, grafiske delen. Kompletter stilen med et deilig ullteppe, putevar i strikk eller pelsimitasjon og rikelig med levende lys. Alle disse detaljene