Liten plass?

Når man bor i en liten leilighet og kvadratmeterne ikke spiller på lag kan man ofte bli frustrert over plassmangelen. Ikke bare er det vanskelig å finne ut hvor du skal gjøre av alle tingene dine, men leiligheten kan også kjennes vanskelig å møblere. Sparsom plass betyr vanligvis at du ikke har så mange alternativer for hvor du kan plassere de ulike møblene, men det finnes råd. Du kan kanskje ikke gjøre leiligheten fysisk større, men inntrykket av mer plass kan definitivt skapes!

Det enkle er ofte det beste

Først og fremst bør du finne ut om noen av lettveggene kan rives. Små leiligheter som i tillegg er inndelt i mange ulike rom, virker enda mindre. Kanskje kan stue og kjøkken bli ett? Om du ikke har mulighet til dette, kan løsningen være å fjerne dører mellom de rommene som har mest å gjøre med hverandre. Eller hva med en skyvedør i stedet? Kvitt deg med møbler du ikke behøver, det er mye bedre med få, større møbler, enn mange små. Forsøk å ikke blande for mange farger, dette gir et rotete preg, som igjen gjør at rommene virker mindre. Hold deg helst til tre basisfarger, for eksempel hvit, lys grå og trefarget.

Velg lyse farger

Å velge lyse farger for å gi illusjonen av mer plass er det eldste trikset i boka, men det funker! For å gi følelsen av mer takhøyde og rom, bør du male veggene et par nyanser mørkere hvit enn taket. De største møblene bør også helst gå i lysere farger for å smelte mer sammen med veggene. Møbler langs veggene, som for eksempel hyller og skap, bør males i samme nyanse som veggen, eller lysere. Lister, vinduskarmer og dører bør også males i samme nyanse som veggene, men gjerne med en mer glanset maling. Om du har mørke møbler, som for eksempel en skammel eller en stol, husk at små leiligheter tåler litt dypere farger nærmere gulvet. Om du derimot har en kjempehøy, mørk bokhylle, bør du kanskje vurdere å male denne en lysere farge for å unngå at den dominerer for mye. For at det ikke skal bli for monotont kan du leke mye med ulike teksturer og tilbehør i sprekere farger for å skape et triveligere rom.

Utnytt plassen på beste måte

Selv om leiligheten din er liten, har den sikkert likevel noen sterke sider. Et flott parkettgulv, store vinduer eller kanskje en kjempeluftig takhøyde? La så mye lys som mulig få slippe inn, dette vil gjøre at leiligheten kjennes større. Når du tenker lagringsplass, bør du tenke i kubikkmeter fremfor kvadratmeter. Om du har massevis av takhøyde i gangen, kan en løsning være å sette inn et falsk tak. Du behøver bare 60 cm av høyden og resultatet er et lite loft der du kan lagre både kofferter, klær og esker. Du kan også vurdere å få spesialtilpasset hyller og skrivebord, slik at ikke en centimeter går til spille. Bruk plassen under sengen og på toppen av skap til å lagre i høyden i stedet for i bredden. For mange er det en velsignelse med en stor terrasse eller balkong, men kanskje kan en del av den isoleres og gjøres til om en lys og lekker arbeidskrok? Hold orden. Et ryddig rom uten for mange ting og tang kjennes mye større en et